Lins-och valnötslimpa med lingonsås

Mitt nya favoritrecept som är fullt av smak och umami – perfekt för hela familjen! Passar perfekt med rostad potatis.

🌱 Bebis 6 mån + 🌱 30 min 🌱 4 port 🌱

Recept

  • 1 stor lök
  • 1 vitlök
  • 2 dl valnötter (du kan byta till 1,5 dl solrosfrön)
  • 2 paket kokta linser (2×380 g)
  • 3 dl havregryn
  • 200 g rökt tofu

Smaksättning

  • 1 msk svampfond (eller annan fond om du inte hittar med svamp) (barn över 1 år)
  • 1 msk kinesisk soja (barn över 1 år)
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk timjan
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 1 tbsp olivolja (att steka i)

Lingonsås

  • 2 dl lingon
  • 4 msk lönnsirap
  • 2 msk chiafrön
  • 1 tsk ceylonkanel


 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Finhacka lök och vitlök. Hacka valnötterna grovt (om du serverar till mindre barn mixa de i matberedaren till ett mjöl istället, skippa att steka i steg 3).
  3. Stek valnötter, lök och vitlök lätt i olivolja tills de blir gyllene och mjuka.
  4. Lägg linser, havregryn, svampfond, soja, balsamvinäger, tomatpuré, timjan och svartpeppar i en matberedare. Mixa grovt tills smeten binder men fortfarande har lite textur.
  5. Rör i valnötter och den steka löken. Smula i tofun och blanda allt (mixa inte).
  6. För över smeten till en bakplåtsklädd brödform eller forma till en “stek” på ett bakplåtspapper.
  7. Baka i ugnen i ca 30 minuter tills ytan är fast och lätt gyllene.
  8. Under tiden, koka lingon, lönnsirap, chiafrön och kanel i ca 8 minuter tills såsen tjocknar.
  9. Servera roasten varm med lingonsåsen och gärna färska örter som garnering.

TIPS: Om du sparar till dagen efter, stek skivor på medelvärme i olivolja.

Servering för små barn
Servera avlånga bitar ca 3x6 cm till barn under 9 månader. För äldre barn kan du skära i små kuber.

Tillbaka till blogg