Lins-och valnötslimpa med lingonsås
Mitt nya favoritrecept som är fullt av smak och umami – perfekt för hela familjen! Passar perfekt med rostad potatis.
🌱 Bebis 6 mån + 🌱 30 min 🌱 4 port 🌱
Recept
- 1 stor lök
- 1 vitlök
- 2 dl valnötter (du kan byta till 1,5 dl solrosfrön)
- 2 paket kokta linser (2×380 g)
- 3 dl havregryn
- 200 g rökt tofu
Smaksättning
- 1 msk svampfond (eller annan fond om du inte hittar med svamp) (barn över 1 år)
- 1 msk kinesisk soja (barn över 1 år)
- 1 msk balsamvinäger
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk timjan
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tbsp olivolja (att steka i)
Lingonsås
- 2 dl lingon
- 4 msk lönnsirap
- 2 msk chiafrön
- 1 tsk ceylonkanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Finhacka lök och vitlök. Hacka valnötterna grovt (om du serverar till mindre barn mixa de i matberedaren till ett mjöl istället, skippa att steka i steg 3).
- Stek valnötter, lök och vitlök lätt i olivolja tills de blir gyllene och mjuka.
- Lägg linser, havregryn, svampfond, soja, balsamvinäger, tomatpuré, timjan och svartpeppar i en matberedare. Mixa grovt tills smeten binder men fortfarande har lite textur.
- Rör i valnötter och den steka löken. Smula i tofun och blanda allt (mixa inte).
- För över smeten till en bakplåtsklädd brödform eller forma till en “stek” på ett bakplåtspapper.
- Baka i ugnen i ca 30 minuter tills ytan är fast och lätt gyllene.
- Under tiden, koka lingon, lönnsirap, chiafrön och kanel i ca 8 minuter tills såsen tjocknar.
- Servera roasten varm med lingonsåsen och gärna färska örter som garnering.
TIPS: Om du sparar till dagen efter, stek skivor på medelvärme i olivolja.
Servering för små barn
Servera avlånga bitar ca 3x6 cm till barn under 9 månader. För äldre barn kan du skära i små kuber.
