Näringsrik saffranstårta

Glutenfri och växtbaserad gyllene tårta med saffran och frisk blåbärsfyllning. Sötat med banan och dadlar utan vitt raffinerat socker. Enkel att göra i mixer och perfekt till advent, kalas eller lyxfika.

🌱 ca 60 min 🌱 1 tårta 🌱 bebis 6 mån + 🌱

Recept – tårtbotten (springform, max 22 cm)

🌾 4 dl havregryn (ev. glutenfria)
🌱 2 msk chiafrön
🤍 2 tsk bakpulver
🤍 1 tsk bikarbonat
🥥 2 msk kokosolja
🍌 2 mogna bananer
🥛 2 dl växtbaserad dryck
🥣 1,5 dl soja- eller kokosyoghurt
🍎 1 msk äppelcidervinäger
✨ 1 paket saffran

Fyllning

🥣 1 dl yoghurt
🫐 1 dl frysta blåbär
🍋 2 msk citronjuice
🌱 2 msk chiafrön
🍌 2 bananer
🥜 1 dl valfritt nötsmör (jag tog crunchy mandelsmör)

Saffransgrädde

🥛 1 paket vispbar havregrädde (eller sojagrädde för glutenfri)
✨ 1 krm saffran
🍁 1 tsk lönnsirap

Gör så här 

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

  2. Botten: Lägg havregryn, chiafrön, bakpulver, bikarbonat och saffran i en mixer.
    Mixa till ett mjöl.
    Tillsätt kokosolja, bananer, växtdryck, yoghurt och äppelcidervinäger.
    Mixa till en slät smet.
    Häll smeten i en form (ca 20 cm).
    Grädda i ca 40 minuter, tills kakan är helt genomgräddad. Låt svalna helt.

  3. Fyllningen: Rör ihop yoghurt, blåbär, citronjuice, chiafrön och en mosad banan. Spara nötsmöret och en banan. Ställ chiafyllningen i kylen i minst 10–15 minuter så den sätter sig.

  4. Montering: Dela botten med en tunn kniv (lättast om bottnen är kall). Bred på nötsmöret först och därefter chiafyllningen. Lägg på skivad banan och därefter locket.

  5. Saffransgrädde: Vispa havre- eller sojagrädden. Vänd ner saffran och lönnsirap. Toppa tårtan med grädden.

Låt gärna stå i kylen en stund – servera och njut! 

Kom ihåg att introducera allergener som nötsmör försiktigt till små barn. En allergen i taget och lite åt gången. Alltid under uppsikt.

Tillbaka till blogg