Svart tofu

Att göra egen tofu är väldigt enkelt och billigt. Allt du behöver för detta receptet är svarta bönor och vatten. Denna tofun är ett perfekt sätt att introducera bönor till bebisar, då den går att skära i långa stavar som är lätta att plocka upp med handen.

🌱 6 mån + 🌱 8 tim + 15 min + 1 tim 🌱 ca 200 gram 🌱

Recept
🖤 2 dl svarta bönor (ca 200 gram torkade!)
💦 5 dl vatten

👩‍🍳 Gör så här 👩‍🍳
1. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i minst 8 timmar (du måste använda torkade bönor, konserverade fungerar inte).

2. Häll av vattnet, mixa bönorna till en fin jämn smet med 5 dl vatten i en mixer. (Självklart kan du salta och krydda smeten också om du vill ha tofu med mer smak).

3. Sila den mixade smeten genom en sil ner i en kastrull och använd baksidan av en sked för att pressa ut så mycket vätska som möjligt. (Du kan spara massan som blir kvar och ha i till exempel quesadillas eller till tacofärs).

4. Koka upp smeten försiktigt och vispa hela tiden. Låt sjuda i 1 minut tills blandningen fastnar på vispen och blir trög. När du lutar kastrullen ska vätskan röra sig långsamt. Om den känns för rinnig, låt den koka lite längre.

5. Häll blandningen i en form och låt den stelna i en timme innan du använder den.

Tofun går att äta som den är men är godast att tillaga i varmluftsugn eller air fryer på 175 grader i ca 15-20 minuter. Den går också att steka försiktigt i en non-stick panna.

Servera och njut!

Tillbaka till blogg